Rajčata

Rychlý kečup - bez konzervantů, který bez obav můžete podávat i dětem.

2kg hodně vyzrálých rajčat omyji a rozkrájím dle velikosti na půlky nebo menší, dám na vyšší pekáč, přidám cca 2 lžičky mořské soli / dle toho, jak je hrubá, jak solí, lépe později přichutit/, 0,5 dl oleje a 0,5 dl třtinového cukru. Toto vše lehce promíchám a dám do trouby. Zde to peču cca na 180-200 st do změknutí a částečného odpaření tekutiny. Trvá to cca 1h, občas na to kouknu a promíchnu.

Následně to vše dobře rozmixuji buď ve velkém mixéru, pokud máte s kovovou nádobou, nebo nechte zchladnout, nebo použijte tyčový mixér. Po rozmixování to vše přepasíruji přes jemný cedník, k pasírování a protlačování používám plastovou sběračku, Jde to rychle a odpadu je cca ta jedna sběračka. Po přepasírování, pokud se vám zdá směs řídká, nechte vařit na mírném ohni - opravdu mírném a za občasného míchání zredukujte do potřebné hustoty. ochutnejte a ev. doslaďte nebo dosolte. 

Naplním do skleniček a steriluji na 85st  30 minut. Vydrží i 2 roky, ale u nás ne!!!!

Tip: k rozkrájeným rajčatům pře pečením přidávám tak 2 červené, oloupané a na kousky nakrájené červené řepy. Výsledná směs po přepasírování je hustší a už není třeba svářet. Řepa v chuti není cítit.

Tip: pokud chcete mít kečup ostřejší, před pečením přidejte pálivou papriku, nebo česnek pro česnekovu chuť.